Karob – blahodárně působí na naše zdraví
Lusky Karobu, Rohovníku obecného se řadí mezi luštěniny. U nás je karob známý pod názvem ,,Svatojánský chléb“. Konzumují se čerstvé i sušené. Byly plodinou, užívanou hlavně v minulosti. Pokud nedokážete odolat čokoládě, nahraďte ji karobem. Dužina se zpracovává z lusků, které se suší a melou na prášek, kterým se pak nahrazuje kakao. Dužnina v karobu tvoří 80 až 90 % hmotnosti.
Obsah látek
- 46 až 65 % sacharidů, tvořených zejména sacharózou, glukózou fruktózou a maltózou
- nerozpustná vláknina, tvořená celulózou a hemicelulózou
- malé množství tuku, do 1 %
- vysoký obsah vlákniny až 11 %
- hojné množství vitamínů A, B, B2, B3, D, E
- velké množství minerálů až 6 %, draslík, hořčík, sodík, fosfor, kalcium,vápníkželezo a nikl
- množství stopových prvků
- kondenzované taniny, známé jako proanthokyanidiny a kyselinu galovou
- neobsahuje alergenní látky, jako je theobromin a methylxanthiny
- 30 až 40 % galaktomannanu, polysacharid známý jako karubin, karobová guma či lokustová guma – E 410, složený z manózových a galaktózových cukerných jednotek
Účinky na organismus
- antioxidační účinky
- reguluje hladinu glukózy v krvi
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- neobsahuje kofein a je vhodný i pro osoby s vysokým krevním tlakem
- pomáhá při žaludečních problémech i průjmech, při trávení a vylučování
- obsažené polyfenolické látky s inhibičními účinky
- pro osoby trpící celiakií
- pro vysoký obsah vápníku a fosforu vhodný při osteoporóze
- pomáhá při kašli, léčbě chřipky i anémie
- vysoký obsah vlákniny pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi, napomáhá hubnutí
- kyselina galová působí jako analgetikum, antialergicky, anitbakteriálně, antivirově, antisepticky
Rozdíl mezi Karobem a Kakaem
- na rozdíl od kakaa neobsahuje alergeny ani stimulační látky
- používá se jako náhrada mouky při bezlepkové dietě
- vyšší množství karobu nezpůsobuje zrychlený tep, poruchy spánku ani hyperaktivitu
- obsahuje ve větší množství vlákniny, vápníku, sodíku a vitamínů
- neobsahuje velké množství purinů, což je důležité pro lidi s obtížemi jako je dna a s vyšší hladina kyseliny močové
- používá se při léčbě průjmů a zažívacích potížích
- tlumí chuť na sladké, obsahuje sice více cukru, ale méně tuku než kakao, používá se jako sladidlo
- obsahuje o třetinu méně kalorií než kakao, jedna čajová lžička, což je 5 g karobu obsahuje 46,45 kJ oproti jedné čajové lžičce kakaa s obsahem 67 kJ
- v karobu je více vlákniny než v kakau a ta je osvědčená při hubnutí
- udržuje stálou hladinu glukózy v krvi
- karobový prášek na rozdíl od kakaového prášku neobsahuje kofein, theobromin a žádné alergeny
- jeho nutriční hodnoty jsou výrazně kvalitnější než u kakaa