Karob – blahodárně působí na naše zdraví

Lusky Karobu, Rohovníku obecného se řadí mezi luštěniny. U nás je karob známý pod názvem ,,Svatojánský chléb“. Konzumují se čerstvé i sušené. Byly plodinou, užívanou hlavně v minulosti. Pokud nedokážete odolat čokoládě, nahraďte ji karobem. Dužina se zpracovává z lusků, které se suší a melou na prášek, kterým se pak nahrazuje kakao. Dužnina v karobu tvoří 80 až 90 % hmotnosti.

Obsah látek

  • 46 až 65 % sacharidů, tvořených zejména sacharózou, glukózou fruktózou a maltózou
  • nerozpustná vláknina, tvořená celulózou a hemicelulózou
  • malé množství tuku, do 1 %
  • vysoký obsah vlákniny až 11 %
  • hojné množství vitamínů A, B, B2, B3, D, E
  • velké množství minerálů až 6 %, draslík, hořčík, sodík, fosfor, kalcium,vápníkželezo a nikl
  • množství stopových prvků
  • kondenzované taniny, známé jako proanthokyanidiny a kyselinu galovou
  • neobsahuje alergenní látky, jako je theobromin a methylxanthiny
  • 30 až 40 % galaktomannanu, polysacharid známý jako karubin, karobová guma či lokustová guma – E 410, složený z manózových a galaktózových cukerných jednotek

Účinky na organismus

  • antioxidační účinky
  • reguluje hladinu glukózy v krvi
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • neobsahuje kofein a je vhodný i pro osoby s vysokým krevním tlakem
  • pomáhá při žaludečních problémech i průjmech, při trávení a vylučování
  • obsažené polyfenolické látky s inhibičními účinky
  • pro osoby trpící celiakií
  • pro vysoký obsah vápníku a fosforu vhodný při osteoporóze
  • pomáhá při kašli, léčbě chřipky i anémie
  • vysoký obsah vlákniny pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi, napomáhá hubnutí
  • kyselina galová působí jako analgetikum, antialergicky, anitbakteriálně, antivirově, antisepticky

Rozdíl mezi Karobem a Kakaem

  • na rozdíl od kakaa neobsahuje alergeny ani stimulační látky
  • používá se jako náhrada mouky při bezlepkové dietě
  • vyšší množství karobu nezpůsobuje zrychlený tep, poruchy spánku ani hyperaktivitu
  • obsahuje ve větší množství vlákniny, vápníku, sodíku a vitamínů
  • neobsahuje velké množství purinů, což je důležité pro lidi s obtížemi jako je dna a s vyšší hladina kyseliny močové
  • používá se při léčbě průjmů a zažívacích potížích
  • tlumí chuť na sladké, obsahuje sice více cukru, ale méně tuku než kakao, používá se jako sladidlo
  • obsahuje o třetinu méně kalorií než kakao, jedna čajová lžička, což je 5 g karobu obsahuje 46,45 kJ oproti jedné čajové lžičce kakaa s obsahem 67 kJ
  • v karobu je více vlákniny než v kakau a ta je osvědčená při hubnutí
  • udržuje stálou hladinu glukózy v krvi
  • karobový prášek na rozdíl od kakaového prášku neobsahuje kofein, theobromin a žádné alergeny
  • jeho nutriční hodnoty jsou výrazně kvalitnější než u kakaa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *